Activiteiten

U vindt hier de activiteiten in de kerk van Feerwerd. Activiteiten in de andere kerken van de SOGK vindt u onder het kopje  "Alle SOGK Activiteiten".

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) organiseert activiteiten voor al haar deelnemende kerken. Een overzicht van deze activiteiten wordt hieronder getoond.

Er zijn momenteel geen activiteiten.

Zondag 1 januari t/m 31 december 2023
Orgelconcerten

Orgelconcerten

Gedurende het jaar vinden er orgelconcerten plaats in de kerk. Kijk voor meer informatie op www.groningenorgelland.nl/agenda

Locatie Noordbroek
Lees meer
Zaterdag 1 april t/m 31 januari 2024
Kerk gesloten I.v.m. herstelwerkzaamheden

Kerk gesloten I.v.m. herstelwerkzaamheden

De Mariakerk op 't Zandt is gesloten van april 2023 tot ongeveer januari 2024. De kerk staat in de steigers voor herstelwerkzaamheden vanwege bevingsschade. De kerk is deze epriode niet toegankelijk.

Locatie 't Zandt: Mariakerk
Zondag 8 oktober t/m 10 december 2023
Regenerate: Noorderlicht International Fotofestival

Regenerate: Noorderlicht International Fotofestival

Noorderlicht brengt in de Akerk het werk van kunstenaars samen die een positieve verandering in de wereld nastreven en alternatieve perspectieven presenteren op de realiteit om ons heen. Waar de tentoonstelling soms een uitstapje maakt naar REGENERATE OURSELVES en LIFE, staat hier REGENERATE SOCIETY centraal in de getoonde werken.

REGENERATE SOCIETY verwijst naar de wens om positieve veranderingen en verbeteringen aan te brengen in de manier waarop en samenlevering functioneert en om de kwaliteit van leven voor haar burgers te bevorderen, op sociaal, economisch, ecologisch en cultureel niveau.

Openingstijden
dinsdag tm zaterdag van 10.00 - 17.00 uur
zondag van 12.00 - 17.00 uur.

Tickets
Standaard € 7,50
kinderen tm 17 jaar gratis

Locatie Groningen: Akerkhof 2
Prijs Toegang EUR 7,50
Lees meer
Woensdag 1 november t/m 31 december 2024
I.v.m. restauratie is de kerk langdurig gesloten.

I.v.m. restauratie is de kerk langdurig gesloten.

i.v.m. restauratie is de kerk langdurig gesloten.

Orgelconcerten gaan wel door.

Locatie Noordbroek: Kerk Noordbroek

8

december
Studiemiddag

Studiemiddag

Op zoek naar de oorspronkelijk klank van de Mariakerk te Krewerd

In de kerk van Krewerd, die eigendom is van Groninger Kerken, staat een heel bijzonder orgel. Dit instrument is een van de oudste nog bespeelbare orgels van ons land. Zelfs is het instrument van Europese betekenis. Dit relatief kleine orgel verkeert grotendeels nog in originele staat. Of de pijpen werkelijk uit het jaar 1531 stammen is niet duidelijk; er zijn tot op heden geen bewijzen gevonden om het met zekerheid aan een bepaalde orgelmaker toe te schrijven. Het zou kunnen zijn dat het deels nog oudere oorsprongen heeft.

Om hier onderzoek naar te doen is een comité opgericht waarin een aantal betrokken deskundigen heeft plaatsgenomen. Tot nog toe is de informatie over dit instrument zeer versnipperd te vinden, om tot een goede inventarisatie te komen moet nog veel onderzocht worden. Het comité wil graag een nieuwe publicatie voorbereiden, waarin alles beschreven wordt wat over dit instrument en zijn context bekend is en welke wegen ingeslagen kunnen worden om het verder zo verantwoord mogelijk te beheren.

Het initiatief voor een nieuwe publicatie is ontstaan dankzij de promotie van de architect Wim S. Ros met het boek ‘Fundamentum Organisandi’. In zijn hoofdstuk over Krewerd toont hij aan dat dit orgel speciQiek voor deze kerk ontworpen is; dus ook de klank moet op deze ruimte afgestemd zijn geweest. In de promotiecommissie van Wim Ros zat ook Ton Koopman. Hem is toen gevraagd of hij ook een rol zou willen spelen in de zoektocht naar mogelijkheden hoe de klank van het orgel. Het zou prachtig zijn als we die klank, voor zover dat mogelijk is, weer in de Mariakerk kunnen terugkrijgen.

Op vrijdag 8 december vindt een studiemiddag plaats, georganiseerd samen met de plaatselijke commissie van de kerk van Krewerd, waar een start wordt gemaakt met de zoektocht naar de oorspronkelijke klank van het orgel van Krewerd. Het programma zal een combinatie zijn van woord en muziek.

Het programma ziet er als volgt uit:
13.00 Vanaf dit moment is de kerk geopend. Graag zouden we de bezoekers welkom willen heten met een kopje kofQie of thee.
13.30 De voorzitter van het comité, Hans Fidom zal een inleidend woord spreken over het idee om een publicatie over het orgel en zijn klank te realiseren.
14.00 Ton Koopman zal het eerste deel van het concert spelen.
14.20 Na het orgelspel zal Wim Ros een lezing houden over zijn onderzoek en de resultaten voor het hier aanwezige ensemble van kerk en orgel.
15.15 Kleine pauze.
15.30 Tweede deel van het concert door Ton Koopman. 15.50 Evaluatie en gedachtenwisseling in een nadere ontmoeting.
17.00 Afsluiting van de middag met een drankje en een hapje. Als laatste onderdeel is er de mogelijkheid om verder met elkaar in gesprek te gaan over de toekomst van dit instrument.

Aanmelden voor deze bijzondere bijeenkomst kan door storting van een bijdrage van € 15.00 p/p op rekeningnummer: NL60 RABO 0328 7069 49 van de Mariakerk onder vermelding van ‘orgelklank’.

Ir. Jan Bril, akoestisch deskundige. Drs. Wim Diepenhorst, orgelspecialist van de Rijksdienst voor cultureel Erfgoed. Prof. Dr. Hans Fidom, hoogleraar in Amsterdam in orgelkunde. Koos van de Linde, orgeldeskundige en orgeladviseur bij veel middeleeuwse instrumenten. Prof. Dr. Konrad Küster, een Duitse publicist die veel geschreven heeft over de historische muzikale en culturele samenhang in deze regio. Dr. Wim S. Ros die een tijd geleden gepromoveerd is met zijn studie. Dit boek gaat over het orgel in de 15de eeuw, architectuur en ontwerp. Hier bestudeert hij het hele ensemble, dus de verhoudingen tussen de ruimte en het instrument. Drs. Victor Timmer, een orgelhistoricus die de geschiedenis en vooral de documentatie over de laatste restauratie zal onderzoeken. Peter Westerbrink, organist en als mentor van Groninger Kerken. Groninger Kerken, eigenaar, vertegenwoordigd door bouwkundige Ing. Christiaan Velvis. Leden van de plaatselijke commissie in Krewerd. Orgelmakerij van der Putten, vertegenwoordigd door Winold van der Putten.Locatie Krewerd: Mariakerk Krewerd
Tijd 13:30 - 17:00 uur
Prijs Toegang EUR 15,00; reserveren verplicht

10

december
Concert Ben van Gelder Manifold

Concert Ben van Gelder Manifold

Beste jazzliefhebber, Op zondag 10 december presenteren Stichting Jazz in Feerwerd en Stichting Te Gast in Garnwerd gezamenlijk in de kerk van Garnwerd een uniek concert: jazz op het prachtige kerkorgel in een muziekstuk gecomponeerd door de van oorsprong Groninger saxofonist Ben van Gelder: Manifold.

Voor Manifold brengt Van Gelder een indrukwekkend internationaal octet samen, bestaande uit Ben van Gelder (altsaxofoon en fluit), Kit Downes (kerkorgel), Anna Serierse (zang), Jean-Paul Estiévenart (trompet), Hristo Goleminov (tenorsaxofoon), Joris Roelofs (basklarinet), Tijs Klaassen (contrabas) en Martijn Vink (drums).

Door een enorme belangstelling via onze agenda, verschillende websites en mond-op-mond reclame is het concert van 14.30 uur al uitverkocht. Gelukkig hebben we Ben van Gelder en zijn gezelschap bereid gevonden om bij voldoende belangstelling om 16.15 uur een tweede concert te geven. Inmiddels zijn hiervoor voldoende aanmeldingen binnengekomen, zodat ook dit concert door kan gaan!


Locatie Garnwerd: Kerk van Garnwerd
Tijd Aanvang 16:15 uur
Prijs Toegang EUR 17,50

10

december
Capella Groningen, Renaissance kerstconcert

Capella Groningen, Renaissance kerstconcert

Kerstmis is bij uitstek een tijd voor muziek, met een uitgebreid aanbod van kerstconcerten. Capella Groningen wil hieraan graag een unieke toevoeging bieden met een bijzonder programma vol kerstmuziek uit de middeleeuwen en renaissance.

Er zullen bekende en nog steeds geliefde stukken klinken, zoals het beroemde O Magnum Mysterium van Victoria en klassiekers zoals Coventry Carol, Gaudete, en Praetorius' Es ist ein Ros entsprungen. Deze worden gecombineerd met minder bekende pareltjes, waaronder motetten van Gallus, Brumel, Mouton, Morales, Tallis, en Josquin. Ter ere van het William Byrd jaar 2023 zijn enkele motetten van William Byrd (c. 1540-1623) in het programma opgenomen.
Ook zullen twee Oudnederlandse kerstliederen in een polyfone zetting uit de Codex Smeijers klinken, een handschrift dat in gebruik was bij de Onze Lieve Vrouwe Broederschap in Den Bosch: Omnes nu laet ons Gode loven en Nu sijt willecome. Van dit laatste lied zal ook een nog oudere voorloper klinken: Sys willekomen heire Kerst.

Capella Groningen hoopt met dit programma een aansprekend kerstprogramma te bieden, waarin u helemaal in de kerststemming wordt gebracht. Voor nieuwsgierige renaissanceliefhebbers valt er bovendien veel nieuws te ontdekken. Door de variatie in stijlen, het aansprekende thema en de combinatie van bekende en minder bekende stukken presenteren wij een inhoudelijk interessant concert voor een zo breed mogelijk publiek.

Sys willekomen – Weest welkom!

Toegang: aan de zaal € 17,50 / bij reservering € 15,50 / tot 18 jaar en studenten (collegekaart) € 5,00 / jonger dan 12 jaar gratis

Locatie Middelstum: Sint-Hippolytuskerk te Middelstum, Concordiaplein 1,
Tijd Aanvang 15:00 uur
Prijs Toegang Zie informatie
Lees meer

10

december
Cantatedienst Het Meerbach Barokorkest en solisten

Cantatedienst Het Meerbach Barokorkest en solisten

op 10 december is er in de Remonstrantse Kerk een cantatedienst ter gelegenheid van het 145-jarig bestaan van de Remonstrantse gemeente Groningen. Gezongen wordt de cantate Nun Komm, der heide Heiland BWV 61. De uitvoerenden zijn het Meerbach Barokorkest en solisten onder leiding van Robert Koolstra.

Toegang is gratis (collecte)

Locatie Remonstrantsekerk Groningen: Coehoornsingel 14
9711 BS Groningen
Tijd Aanvang 10:30 uur
Prijs Toegang gratis

10

december
Midwinter programma: ROTANEV KWARTET

Midwinter programma: ROTANEV KWARTET

Welke muziek past in deze tijd… we laten ons verrassen door… het
ROTANEV KWARTET

Dit kwartet wordt gevormd door musici verbonden aan het Noord Nederlands Orkest. Het ensemble is verrassend door de muziekkeuze, als wel het repertoire. En dit ook door de diversiteit aan instrumenten zoals: hobo, viool, flugelhoorn, trompet, piano en kistorgel. Door deze bijzondere bezetting aan instrumenten wordt er bij elk muziekstuk een geheel andere klank- en kleurpalet gecreëerd. Het repertoire bestaat uit licht klassiek, Romantiek en een vleugje Barok. Speciaal voor ons klinkt er ook: midwintermuziek. Mis ook dit verrassend gluhweinconcert niet.

Graag parkeren vooraan in het dorp.

Locatie Oudeschans: Kerkje Oudeschans


Geen reservering- koffie staat om 10 uur klaar
Tijd Aanvang 11:30 uur
Prijs Toegang EUR 10,00
Lees meer

10

december
Kerstconcert ‘Ode aan Maria’ in Engelbert

Kerstconcert ‘Ode aan Maria’ in Engelbert

Kamerkoor Marum o.l.v. de Groninger dirigent Wilfred Reneman brengt op 10 december in de kerk van Engelbert een ode aan Maria. In dit kerstconcert zingt het koor o.a. Salva Regina van Francis Poulenc, Magnificat van Johan Pachelbel en het Gregoriaanse stuk; Hodie Christus natus est van Leif Kayser. Vanzelfsprekend ontbreken Silent Night van Franz Gruber en de traditionele Christmas Carol; We wish You a merry Christmus niet. U bent van harte welkom!


Kaarten voor het kerstconcert zijn verkrijgbaar: aan de zaal € 12,50 p.p.
of door overmaken van € 12,50 p.p. naar NL28 RABO 0376 8295 16 t.n.v. Kamerkoor Marum o.v.v. uw naam en telefoonnummer. (tot uiterlijk 6 december)


Informatie: Kamerkoor Marum is opgericht in 2005. En staat sinds maart 2022 onder leiding van dirigent Wilfred Reneman. De 24 leden uit het Westerkwartier en omliggende gemeenten repeteren op dinsdagavond in de Romaanse kerk van Marum. De muziek bestaat voornamelijk uit klassieke a capella werken uit verschillende stijlperioden. Belangstelling? Kom dan gerust langs in de Romaanse kerk, Noorderringweg 41, 9363 HA in Marum.

Locatie Engelbert: Kerkje van Engelbert
Engelberterweg 39, 9723 EJ Groningen
Tijd Aanvang 15:00 uur
Prijs Toegang € 12,50 zie informatie; reserveren verplicht